In de zomer krijgen we er meer mee te maken: bladluizen. Deze luizenplaag komt op wanneer het warmer wordt en kan zowel bij kamerplanten als bij tuinplanten voorkomen. Bladluizen bestrijden is belangrijk voor uw planten: deze kunnen veel schade erdoor oplopen. Hoe kun je bladluizen voorkomen en hoe kun je het best bladluizen bestrijden?

Voorkomen

Bladluizen voorkomen is natuurlijk beter dan bladluizen bestrijden. Mieren trekken bladluizen aan, dus als jij veel mieren in jouw tuin hebt is het aan te raden deze te weren. Verder zijn bladluizen gek op slappe en zwakke plantjes. Zorg er dus voor dat jouw planten sterk staan en niet te veel of te weinig bemest worden.

Natuurlijk bladluizen bestrijden

Is het niet gelukt om bladluizen te voorkomen? Dan gaan we over op bladluizen bestrijden. Gelukkig zijn er genoeg manieren om bladluizen te bestrijden. Hier zijn ook hele natuurlijke en milieu-vriendelijke manieren voor. Zo kun je bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes. Lieveheersbeestjes mogen dan wel schattig en lief zijn, it’s all in the name immers, maar deze beestjes zijn de natuurlijke vijand van de bladluizen Lieveheersbeestjes eten zo’n 5000 bladluizen in hun leven! Als je al een paar lieveheersbeestjes in de tuin hebt, kun je de tuin misschien lieveheersbeestje-vriendelijk maken door kastjes te plaatsen waar ze in de winter of bij nat weer in kunnen verblijven. Heb je geen lieveheersbeestjes in de tuin? Dan kun je die online bestellen! Alles is tegenwoordig online te verkrijgen, dus ook lieveheersbeest-larfjes.

Een andere natuurlijke manier van bladluizen bestrijden is zorgen voor sterke geuren in de tuin. Bladluizen houden niet van sterke geuren, dus een paar teentjes knoflook in de buurt van de bladluis-plantjes plaatsen kan enorm helpen! Ook kruiden als salie of basilicum hebben een sterke geur. Heb jij een beetje groene vingers? Dan zou je erover kunnen nadenken om een kruidentuintje te planten, al is het om bladluizen te voorkomen.

Hardnekkig bladluizen bestrijden

Werken de natuurlijke manieren niet snel genoeg voor jou? Dan zijn er natuurlijk ook nog andere manieren om bladluizen te bestrijden. Bladluizen bestrijden kan ook met gif. Het is een effectieve methode, maar let goed op dat het gif niet over consumeerbare planten strooit zoals tomaten of aardbeien.

Vind je gif een te heftige manier? Dan kun je ook bladluizen bestrijden met zeepwater en spiritus. Doe ongeveer 25 gram zeep en 20 tot 30 ml spiritus in een emmer met 1 liter lauwwarm water. Mix dit goed en giet het over in een plantenspuit. Spray dit over de plantjes en herhaal dit een aantal dagen. Let op: doe dit niet in de volle zon, daar kunnen de plantjes dan niet zo goed tegen!