Hemels wonenhuys.nl

Hemels om op te rijden: elektrische herenfietsen

elektrische fiets heren

Een elektrische fiets heeft veel voordelen. Steeds meer mannen zien het voordeel in van een elektrische herenfiets. De populariteit van elektrische herenfietsen stijgt hierdoor hard! Veel elektrische herenfietsen worden aangeschaft als alternatief voor de auto in het woon-werkverkeer. Afstanden van 15 kilometer zijn namelijk geen probleem meer op een elektrische fiets. Hierdoor wordt het voor veel forensen steeds verleidelijker om de elektrische fiets te pakken in plaats van aan te sluiten in de file. Met een elektrische herenfiets behoort het oneindig zoeken naar een parkeerplaats in de stad tot het verleden!

Wat zijn elektrische herenfietsen?

Een ander woord voor elektrische fiets is e-bike. Moderne elektrische herenfietsen zien er steeds meer uit als een ‘gewone’ fiets. Het verschil zit echter in de elektrische ondersteuning die geboden wordt bij het fietsen. Onder de bagagedrager is een accu geplaatst, die een motor in het voorwiel of tussen de trappers is geplaatst.  De plaats van de motor is bepalend voor het type elektrische fiets: we spreken over middenmotors en voorwielmotors. Het gewicht van een elektrische herenfiets is met ongeveer 25 kilo wel zwaarder dan een gewone fiets. Dit verschil in gewicht wordt veroorzaakt door de motor en accu, maar ook door het stijvere frame.

Voordelen van elektrische herenfietsen

Het grootste voordeel van elektrische herenfietsen ten opzichte van gewone herenfietsen is het gemak waarmee je fietst. De trapondersteuning geeft je het gevoel van wind in de rug. Het is niet zo dat je op een elektrische herenfiets helemaal niet meer hoeft te trappen. Een elektrische fiets heeft een positieve invloed op je gezondheid: je fiets op een elektrische fiets meer kilometers en fietst daarnaast ook vaker. Hierdoor worden gezondheidsrisico’s als diabetes type 2 en hart- en vaatziektes verkleint.

Wel of geen herenframe?

In de afgelopen jaren is onder de elektrische herenfietsen een trend ontstaan: steeds meer fabrikanten laten de bekende dwarsstang weg. De dwarsstang is min of meer overbodig geworden door het stijvere frame. Voor veel heren is dit een stap te ver: zij willen onder geen voorwaarde op een ‘damesfiets’ fietsen. Maar is dit terecht? Het grote voordeel van het ontbreken van de stang is de lage instap die hierdoor gecreëerd wordt, waardoor opstappen veel gemakkelijker wordt. Omdat veel fabrikanten een frame voor dames- en herenfietsen maken is het een kwestie van tijd dat we gewend zijn aan elektrische herenfietsen zonder middenstang!

Mobiele versie afsluiten